Blog poświęcony pisaniu i gotowaniu
niedziela, 18 lutego 2018

Właśnie do księgarń trafiła moja najnowsza powieść "Panna z Monidła"- druga część przygód Alicji, które pojawiła się wcześniej w książce "Wesoła rozwódka". Kiedy przyjaciółka wyjeżdża na kilka miesięcy i prosi Alicję, żeby ta podczas jej nieobecności zamieszkała w jej domu, kobieta początkowo się waha, bo nie ma ochoty rozstawać się z Szymonem. Ale z drugiej strony, nic tak skutecznie nie zabija nawet najbardziej gorących uczuć jak rutyna. Podobnie jak smak zapiekanki makaronowej z grzybami (również występującej w tej powieści) zabija zbyt wysoka temperatura piekarnika.


 

Składniki:

50 dag makaronu (świderki, muszelki)

4 jajka

50 dag grzybów (leśne lub pieczarki)

1 cebula

30 dag tartego żółtego sera

2 łyżki tartej bułki

1 łyżka masła

sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie

 

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Grzyby umyć, obrać, pokroić, dodać do cebuli i dusić około 15 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jajka rozbełtać w misce, dodać połowę startego sera, grzyby z cebulą i wymieszać. Wlać do naczynia z makaronem, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć makaron z jajkami, grzybami  oraz serem. Posypać resztą sera wymieszanego z bułką tartą. Piec 20-30 minut w temperaturze 180˚C.

niedziela, 04 lutego 2018

Na innym moim blogu (najlepszepolskiefilmyiseriale) pisałam ostatnio o serialu z epoki PRL-u pod tytułem "Ślad na ziemi". Typowy produkcyjniak, ale z genialną obsadą. Czasy dobrze mi znane, więc obejrzałam z sentymentem. A przy okazji przypomniałam sobie robioną w domu czekoladę, gdy tego przysmaku nie można było dostać w sklepach (tak, tak - były takie mało słodkie czasy).

 

 

Składniki:

1 kostka margaryny 

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 szklanki mleka w proszku

4 łyżki ciemnego kakao

 

Sposób przyrządzania:

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao rozpuścić, ale nie gotować. Przestudzić i do.dać stopniowo mleko w proszku, cały czas ucierając lub miksując, żeby nie było grudek. Można dodać bakalie, choć o nie w PRL-u też było trudno. Gładką masę wylać na blaszkę lub do foremek i zostawić do zastygnięcie. A potem to już tylko jeść, jeść, jeść..

 

niedziela, 11 czerwca 2017

Wkrótce ukaże się moja nowa powieść "Wesoła rozwódka". Jej bohaterka rozstaje się z mężem, ale nie zamierza z tego powodu czuć się przegrana. Zaczyna nowe życie wesoło i z przytupem. Z tej książki pochodzi przepis na "paluszki kochanki" czyli roladki z bakłażana z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. 

 

 

Składniki:

1 duży bakłażan (ok. 45 dag)

6 plastrów szynki parmeńskiej

1 słoik suszonych pomidorów (ok. 30 dag)

olej

sól

 

Sposób przyrządzania:

Bakłażany opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż w 12 cienkich plastrów, posolić. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając olejem, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Na osuszonych plastrach bakłażana układać połówki plastrów szynki, kawałki suszonych pomidorów. Zwijać i spinać wykałaczkami. 

 

czwartek, 08 grudnia 2016

Czym się różni jedno od drugiego? To dylemat, który prawdopodobnie nigdy nie zostanie rozstrzygnięty i wiecznie będą się toczyć dyskusje, czym się różni jedno od drugiego? W pułapkę dogmatu barszczowo-żurkowego wpada również Zuzanna Roszkowska, bohaterka mojej najnowszej książki "Dama z kotem" (znana również z książek "Słomiana wdowa" i "Kobieta do zadań specjalnych"). Jakie jest jej zdanie na ten temat. Nie będę spojlerować - zapraszam do lektury. Książka ukaże się nakładem Wydawnictwa Replika w styczniu 2017 roku. 

 

 

Zamieszczam poniżej przepis na żurek. A może to jednak barszcz biały?

 

Składniki:

Zakwas na żur:

4 łyżki mąki żytniej

3 szklanki wody

4 ząbki czosnku

1 cebula

 

Żur:

4 pętka białej kiełbasy

 2 duże cebule

1 szklanka zakwasu

6 szklanek wody

sól, pieprz, majeranek

 

Sposób przyrządzania:

Przygotować zakwas. Posiekać czosnek i cebulę, wrzucić do kamionkowego garnka, dodać mąkę i zalać 1 l przegotowanej wody. Przykryć i odstawić na 5-6 dni w ciepłe miejsce. W 5 szklankach wody ugotować białą kiełbasę, dodać podsmażoną drobno posiekaną cebulę, wlać zakwas i gotować razem przez 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na głębokie talerze nakładać cząstki jajek na twardo, kawałki białej kiełbasy i zalewać gorącym żurem.

 

 

niedziela, 09 października 2016

Każdy ma jakieś wspomnienia z czasów, gdy uczył się gotować. Jedna z bohaterek mojej książki postanowiła ugotować dla rodziców zupę z kasztanów, ponieważ jedli ją podczas podróży poślubnej w Paryżu. Akurat była jesień, więc nazbierała kasztanów w parku. Rodzice byli zachwyceni. Jednak tym, którzy chcieliby taką zupę ugotować, radzę użyć jednak kasztanów jadalnych. 

 

 

Składniki:

50 dag kasztanów jadalnych

4 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka śmietany 30%

2 cebule

3 ziemniaki

oliwa do smażenia

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (bez skórek)

sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzania:

Umyte i osuszone kasztany jadalne położyć płaską stroną na desce i naciąć je nożem "na krzyż". Ułożyć kasztany w garnku nacięciem w dół. Następnie zalać wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Ugotowane i wystudzone kasztany obrać z łupin i posiekać. Wlać do garnka oliwę i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalać bulionem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż zmiękną. Dodać posiekane kasztany, śmietanę, przyprawy i gotować ok. 15 minut. Zmiksować na krem i gotować jeszcze ok. 5 minut. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. 

 



niedziela, 24 stycznia 2016

Nie, nie zamierzam propagować  niedozwolonych środków odurzających. Ta herbatka jest jak najbardziej legalna i dopuszczona w naszym kraju do spożycia. 


 

 

Składniki:

1 łyżeczka herbaty liściastej

1 szczypta czarnego pieprzu

1 szczypta kardamonu

1 szczypta cynamonu

½ szklanki wody

½ szklanki mleka

1 łyżeczka miodu 

 

Sposób przyrządzania:

Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia. Przecedzić, wlać gorące mleko, dodać miód, cynamon, kardamon i czarny pieprz. Przelać do kubka.

 

czwartek, 01 października 2015

Dlaczego zielono, to wiadomo. Od szczawiu. Ale dlaczego nowa? Bo jakoś do tej pory nie gotowaliśmy jej w domu. Jedliśmy i owszem, ale żeby gotować... Pewnie gdzieś w pobliżu naszego domu rośnie szczaw, ale jakoś nie przyszło nam do głowy, żeby go zbierać. No, ale teraz jakaś dobra dusza podarowała nam słoiczek domowej roboty przecieru ze szczawiu i VOILA, jak powiadają francuscy kucharze, gdy ugotują szczawiową czyli soupe à l'oseille.

 

 

Składniki:

20 dag przecieru ze szczawiu
30 dag ziemniaków
6 szklanek bulionu warzywnego
4 jajka na twardo
1 szklanka śmietany 22%
1 łyżka mąki pszennej
1 pęczek koperku
sól, pieprz, ostra papryka 

Sposób przyrządzania:

Wlać do garnka bulion warzywny, dodać obrane i pokrojone  w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać do bulionu szczaw ze słoiczka i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z ćwiartkami jajek na twardo. Posypać posiekanym koperkiem.



sobota, 26 września 2015

No to zrobiłam zupę dyniową. Bardzo pomarańczową. Ale bez pomarańczy. Po prostu nie chciało mi się wyławiać marchewki i zmiksowałam wywar z dyni ze wszystkimi warzywami, jakie do niego dodałam. A że marchewki nie pożałowałam, to miałam zupę bardzo "orange". I tak też ta zupa będzie się odtąd zwała w naszym domu. Czekam na propozycję kontraktu reklamowego od pewnej sieci telefonii komórkowej. 

 

 

Składniki:

1 dynia (ok. 1 kg)
30 dag ziemniaków
6 szklanek wody
3 marchewki
1 mały seler
2 pietruszki
15 dag wędzonego boczku
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka 

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki, dynię, marchewkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do gorącej wody włożyć dynię, marchew, pietruszkę, seler. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut, a następnie zmiksować blenderem. Ziemniaki ugotować osobno do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego boczku, wymieszać i smażyć razem około 5 min. Boczek z cebulą oraz ziemniaki przełożyć do zupy. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
sobota, 18 kwietnia 2015

Wiosna nie chce przyjść, więc postanowiłam jakoś ją zachęcić i zrobić kolorowe wiosenne ciasteczka. Wiosna nie dała się skusić i nie przyszła, więc ciasteczka zjedliśmy bez niej.

 

 

Składniki:

40 dag mąki pszennej
20 dag masła
½ szklanki śmietany
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przyrządzania:

Ze wszystkich składników oprócz galaretek zagnieść ciasto i wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać szklanką krążki. W połowie krążków zrobić dodatkowe wycięcia kieliszkiem. Krążki z wycięciem nakładać na te bez wycięcia i lekko docisnąć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 min. w temp. 180°C. Odstawić do wystudzenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić. Gdy zaczną tężeć, nakładać po 1 łyżeczce w wycięcia w ciasteczkach.





poniedziałek, 02 marca 2015

To danie kusiło mnie od dawna. Wreszcie skusiło i... zrobiłam parówki w cieście filo. Wiem, wiem... Wszyscy zwolennicy zdrowego żywienia zamarli ze zgrozy, ale obiecuję, że nie będziemy tego jedli codziennie. Chociaż danie jest pyszne.

 

 

Składniki:

6 cienkich parówek
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 30 dag)
olej do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

Blat oprószyć mąką, rozłożyć ciasto i pokroić na kwadraty o boku 15 cm (mają owinąć całą parówkę). Parówkę obrać z folii, położyć na cieście i zrolować tak, aby ciasto ją owinęło. Skleić końce ciasta. Wrzucić na gorący, głęboki olej i smażyć na złoty kolor. 




 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
E-booki
Książki dla dzieci
Książki dla kobiet
Książki dla młodzieży
Książki kulinarne
Moje blogi
Smakowite recenzje
Tagi