Blog poświęcony pisaniu i gotowaniu
niedziela, 11 czerwca 2017

Wkrótce ukaże się moja nowa powieść "Wesoła rozwódka". Jej bohaterka rozstaje się z mężem, ale nie zamierza z tego powodu czuć się przegrana. Zaczyna nowe życie wesoło i z przytupem. Z tej książki pochodzi przepis na "paluszki kochanki" czyli roladki z bakłażana z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. 

 

 

Składniki:

1 duży bakłażan (ok. 45 dag)

6 plastrów szynki parmeńskiej

1 słoik suszonych pomidorów (ok. 30 dag)

olej

sól

 

Sposób przyrządzania:

Bakłażany opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż w 12 cienkich plastrów, posolić. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając olejem, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Na osuszonych plastrach bakłażana układać połówki plastrów szynki, kawałki suszonych pomidorów. Zwijać i spinać wykałaczkami. 

 

czwartek, 08 grudnia 2016

Czym się różni jedno od drugiego? To dylemat, który prawdopodobnie nigdy nie zostanie rozstrzygnięty i wiecznie będą się toczyć dyskusje, czym się różni jedno od drugiego? W pułapkę dogmatu barszczowo-żurkowego wpada również Zuzanna Roszkowska, bohaterka mojej najnowszej książki "Dama z kotem" (znana również z książek "Słomiana wdowa" i "Kobieta do zadań specjalnych"). Jakie jest jej zdanie na ten temat. Nie będę spojlerować - zapraszam do lektury. Książka ukaże się nakładem Wydawnictwa Replika w styczniu 2017 roku. 

 

 

Zamieszczam poniżej przepis na żurek. A może to jednak barszcz biały?

 

Składniki:

Zakwas na żur:

4 łyżki mąki żytniej

3 szklanki wody

4 ząbki czosnku

1 cebula

 

Żur:

4 pętka białej kiełbasy

 2 duże cebule

1 szklanka zakwasu

6 szklanek wody

sól, pieprz, majeranek

 

Sposób przyrządzania:

Przygotować zakwas. Posiekać czosnek i cebulę, wrzucić do kamionkowego garnka, dodać mąkę i zalać 1 l przegotowanej wody. Przykryć i odstawić na 5-6 dni w ciepłe miejsce. W 5 szklankach wody ugotować białą kiełbasę, dodać podsmażoną drobno posiekaną cebulę, wlać zakwas i gotować razem przez 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na głębokie talerze nakładać cząstki jajek na twardo, kawałki białej kiełbasy i zalewać gorącym żurem.

 

 

niedziela, 09 października 2016

Każdy ma jakieś wspomnienia z czasów, gdy uczył się gotować. Jedna z bohaterek mojej książki postanowiła ugotować dla rodziców zupę z kasztanów, ponieważ jedli ją podczas podróży poślubnej w Paryżu. Akurat była jesień, więc nazbierała kasztanów w parku. Rodzice byli zachwyceni. Jednak tym, którzy chcieliby taką zupę ugotować, radzę użyć jednak kasztanów jadalnych. 

 

 

Składniki:

50 dag kasztanów jadalnych

4 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka śmietany 30%

2 cebule

3 ziemniaki

oliwa do smażenia

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (bez skórek)

sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzania:

Umyte i osuszone kasztany jadalne położyć płaską stroną na desce i naciąć je nożem "na krzyż". Ułożyć kasztany w garnku nacięciem w dół. Następnie zalać wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Ugotowane i wystudzone kasztany obrać z łupin i posiekać. Wlać do garnka oliwę i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalać bulionem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż zmiękną. Dodać posiekane kasztany, śmietanę, przyprawy i gotować ok. 15 minut. Zmiksować na krem i gotować jeszcze ok. 5 minut. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. 

 



niedziela, 24 stycznia 2016

Nie, nie zamierzam propagować  niedozwolonych środków odurzających. Ta herbatka jest jak najbardziej legalna i dopuszczona w naszym kraju do spożycia. 


 

 

Składniki:

1 łyżeczka herbaty liściastej

1 szczypta czarnego pieprzu

1 szczypta kardamonu

1 szczypta cynamonu

½ szklanki wody

½ szklanki mleka

1 łyżeczka miodu 

 

Sposób przyrządzania:

Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia. Przecedzić, wlać gorące mleko, dodać miód, cynamon, kardamon i czarny pieprz. Przelać do kubka.

 

czwartek, 01 października 2015

Dlaczego zielono, to wiadomo. Od szczawiu. Ale dlaczego nowa? Bo jakoś do tej pory nie gotowaliśmy jej w domu. Jedliśmy i owszem, ale żeby gotować... Pewnie gdzieś w pobliżu naszego domu rośnie szczaw, ale jakoś nie przyszło nam do głowy, żeby go zbierać. No, ale teraz jakaś dobra dusza podarowała nam słoiczek domowej roboty przecieru ze szczawiu i VOILA, jak powiadają francuscy kucharze, gdy ugotują szczawiową czyli soupe à l'oseille.

 

 

Składniki:

20 dag przecieru ze szczawiu
30 dag ziemniaków
6 szklanek bulionu warzywnego
4 jajka na twardo
1 szklanka śmietany 22%
1 łyżka mąki pszennej
1 pęczek koperku
sól, pieprz, ostra papryka 

Sposób przyrządzania:

Wlać do garnka bulion warzywny, dodać obrane i pokrojone  w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać do bulionu szczaw ze słoiczka i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z ćwiartkami jajek na twardo. Posypać posiekanym koperkiem.



sobota, 26 września 2015

No to zrobiłam zupę dyniową. Bardzo pomarańczową. Ale bez pomarańczy. Po prostu nie chciało mi się wyławiać marchewki i zmiksowałam wywar z dyni ze wszystkimi warzywami, jakie do niego dodałam. A że marchewki nie pożałowałam, to miałam zupę bardzo "orange". I tak też ta zupa będzie się odtąd zwała w naszym domu. Czekam na propozycję kontraktu reklamowego od pewnej sieci telefonii komórkowej. 

 

 

Składniki:

1 dynia (ok. 1 kg)
30 dag ziemniaków
6 szklanek wody
3 marchewki
1 mały seler
2 pietruszki
15 dag wędzonego boczku
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka 

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki, dynię, marchewkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do gorącej wody włożyć dynię, marchew, pietruszkę, seler. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut, a następnie zmiksować blenderem. Ziemniaki ugotować osobno do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego boczku, wymieszać i smażyć razem około 5 min. Boczek z cebulą oraz ziemniaki przełożyć do zupy. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
sobota, 18 kwietnia 2015

Wiosna nie chce przyjść, więc postanowiłam jakoś ją zachęcić i zrobić kolorowe wiosenne ciasteczka. Wiosna nie dała się skusić i nie przyszła, więc ciasteczka zjedliśmy bez niej.

 

 

Składniki:

40 dag mąki pszennej
20 dag masła
½ szklanki śmietany
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przyrządzania:

Ze wszystkich składników oprócz galaretek zagnieść ciasto i wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać szklanką krążki. W połowie krążków zrobić dodatkowe wycięcia kieliszkiem. Krążki z wycięciem nakładać na te bez wycięcia i lekko docisnąć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 min. w temp. 180°C. Odstawić do wystudzenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić. Gdy zaczną tężeć, nakładać po 1 łyżeczce w wycięcia w ciasteczkach.





poniedziałek, 02 marca 2015

To danie kusiło mnie od dawna. Wreszcie skusiło i... zrobiłam parówki w cieście filo. Wiem, wiem... Wszyscy zwolennicy zdrowego żywienia zamarli ze zgrozy, ale obiecuję, że nie będziemy tego jedli codziennie. Chociaż danie jest pyszne.

 

 

Składniki:

6 cienkich parówek
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 30 dag)
olej do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

Blat oprószyć mąką, rozłożyć ciasto i pokroić na kwadraty o boku 15 cm (mają owinąć całą parówkę). Parówkę obrać z folii, położyć na cieście i zrolować tak, aby ciasto ją owinęło. Skleić końce ciasta. Wrzucić na gorący, głęboki olej i smażyć na złoty kolor. 




niedziela, 22 lutego 2015

Co zrobić, gdy rodzina, która dotychczas posłusznie ciamkała nieśmiertelne mielone, nagle żąda odmiany? Zaserwować im te same mielone nieco zliftingowane czyli w postaci szaszłyków z mielonego mięsa. 

 

 

Składniki:

50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, czarny pieprz
olej do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

Mięso, startą cebulę, jajko, mąkę wymieszać w misce na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z mięsa formujemy podłużne ruloniki i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni na orz ogrzanym oleju, na grillu lub na patelni grillowej.



niedziela, 08 lutego 2015

Myślicie, że będzie przepis na pączki? Pudło! No to na faworki. Nieeee, już był. A może na oponki? Nic z tych rzeczy. W tym roku uczcimy Tłusty Czwartek po hiszpańsku. Ten czwartek będzie naprawdę tłusty, bo jeden ze składników świątecznego wypieku to skwarki. Señoras y señores - Coca de Llardons!

 

Składniki:

4 jajka
10 dag cukru
20 dag skwarków ze słoniny
40 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
10 dag orzeszków piniowych
¾ szklanki oleju


Sposób przyrządzania:

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. 3 jajka, resztę cukru i olej zmiksować. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz przesianą mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Wymieszać ze skwarkami. Rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 1 cm. Posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać orzeszkami. Piec 15-20 minut w temp. 180°C.





 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Zakładki:
E-booki
Książki dla dzieci
Książki dla kobiet
Książki dla młodzieży
Książki kulinarne
Moje blogi
Smakowite recenzje
Tagi